Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen, staat je vraag er niet tussen? Stuur mij een e-mail!

Hoe ziet je pakket / traject eruit?

In een kennismakingsgesprek stel je alle vragen over wat een doula in jouw/jullie unieke situatie kan toevoegen en kijken we of het klikt. Daarna volgen twee verdiepende gesprekken om te kijken naar alles wat je nog wilt weten om je goed voorbereid en vol vertrouwen te voelen over de bevalling. We maken een supportplan, praten over praktische zaken zoals dat je eten mee moet nemen als je naar het ziekenhuis of geboortecentrum gaat etc. En bied ik handvatten voor je (geboorte)partner, om leren gaan met angst/ pijn en verwachtingen.

Vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis bevallen en tussen de 37 en 42 weken worden de meeste kindjes geboren. Dit is dus de periode dat ik dag en nacht paraat sta en goede support bij de geboorte garandeer. Dus zodra je echt ondersteuning nodig hebt bij het opvangen van weeën, kom ik naar je toe en blijft bij je tot enkele (2-3) uren nadat je kindje geboren is. Ik zal jullie ondersteunen bij de geboorte met elke beslissing, in elke setting.  Dus geboortecentrum, thuis of ziekenhuis te bevallen. In bad, met ruggenprik of (geplande) keizersnede ik ben er voor jullie.

Na de geboorte kan ik ondersteunen als je borstvoeding wilt geven en ben ik in elk geval de tweede of derde dag weer op bezoek om de geboorte samen na te bespreken. Dan kan je nog eens terugkijken en vragen stellen nu alles nog zo vers in het geheugen ligt. Als je het prettig vindt kan je ook na 3-4 weken nog een eindgesprek plannen of skypecall doen om terug te kijken of te delen hoe jullie het samen hebben met jullie gezin.

Hoe is jouw begeleiding meer / anders dan alleen met verloskundige?

Doula’s zijn experts op het gebied van emotionele ondersteuning en heel ervaren in het bieden van handvatten en inspelen op elke emotionele situatie. Vanuit de opleiding krijgen Doula’s geen medische scholing, zoals verloskundigen, maar zijn wel bekend met de vaktermen van medisch personeel en kunnen dit in simpele bewoording voor je toelichten. Een doula weet na die gesprekken ook echt hoe je eruitziet als je geen of juist wel pijn of angst hebt. We kunnen herkennen en erop inspelen als jij of je partner extra support nodig hebben. Soms zelfs nog voordat je het uitgesproken hebt. Tijdens de zwangerschap zorgen we dat jullie helder krijgen wat jij en je partner graag willen, wat jullie belangrijk vinden en ook wat jullie zeker niet willen.

Naast kennis en informatie over het geboorteproces bieden doula’s ook praktische ondersteuningshandvatten. Denk hierbij aan drukpunten die pijn kunnen verlichten, diverse baringshoudingen en het bieden van tegendruk waardoor de weeën vaak als minder pijnlijk ervaren worden. Ook het ondersteunen van een ademhalingsritme en bieden van massages kunnen fijne praktische handvatten zijn.

Niemand anders dan jullie zelf kan bepalen of je een doula nodig hebt. Het is per persoon verschillend hoe jij je het meest gesteund en gehoord voelt. Sommige vrouwen zijn graag op zichzelf of in stilte. Dan kan een partner soms juist blij met een doula zijn. Dat ik er ben om te zeggen dat iets erbij hoort en alles oké is kan prettig zijn. Maar het is niet nodig in de zin dat de baby er niet uitkomt als je geen doula hebt. Het is niet medisch noodzakelijk, anders zat de doula wel in het basispakket van de verzekering. Wel weten we dat de meeste vrouwen minder interventies ondergaan en positiever terugkijken op de geboorte als er continue ondersteuning is. Helaas kunnen de meeste verloskundigen deze niet bieden of garanderen.

Overdracht naar het ziekenhuis tijdens de bevalling komt veel voor. Vooral doordat er wens is voor pijnstilling of bijvoorbeeld als het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. De medische begeleiding wordt dan overgenomen door het ziekenhuis, die een verloskundige of arts per vier verloskamers heeft. En wisselende diensten na zoveel uur. Ook verpleegkundigen hebben meerdere kamers te verzorgen.

Dus als continue ondersteuning belangrijk voor je is, je vaker in je leven coaching gebruikt en prettig vind. Je wilt zorgen dat je partner ook kan ontspannen en meer handvatten heeft en hieraan herinnert wordt tijdens de geboorte, of juist geen partner hebt. Of als je een eerdere negatieve ervaring nu heel anders wilt proberen vorm te geven, kan een doula zeker aan je wensen tegemoet komen. Onderzoek toont aan dat vrouwen die (naast hun partner) ook begeleiding van een doula hebben vaker een positieve ervaring hebben, minder verzoek tot pijnstilling en de ondersteuning van hun partner tijdens de geboorte beter opmerken en meer waarderen.

Als je dus duidelijk hebt waar je graag steun bij wilt, of juist samen wilt ontdekken welke ondersteuning jullie het meest gaat helpen, vraag vooral een kennismakingsgesprek aan, dan kunnen we zeker kijken of ik kan bieden wat je zoekt. Mijn ervaring met alle soorten geboortes en allerlei wensen is heel ruim, dus grote kans dat ik mooi aan kan sluiten bij jullie behoefte.

Wat vindt de verloskundige ervan als ik een doula meeneem?

Als een zorgverlener geen ervaring heeft met doula’s zijn ze soms afwachtend, een enkele keer negatief. Soms omdat ze een minder prettige ervaring van een collega zorgverlener gehoord hebben. Doula is geen beschermd beroep. Dus iedereen kan zich doula noemen en helaas hebben wij als opgeleide, professionele doula’s soms wat werk te verrichten om zulke negatieve verhalen tegenwicht te geven. Vandaar dat als er maar enigszins twijfels bij de zorgverleners zijn als ze horen dat jullie een doula meenemen, ik altijd aanbiedt mee op gesprek te gaan of contact met hen op te nemen. De ervaring leert, als ze met me werken, ze altijd enthousiast zijn.

Ik heb enorm respect voor zorgverleners, het is een zwaar vak wat ze gekozen hebben, vanuit passie om goede zorg te bieden. En waar ze vaak minder zorg kunnen bieden dan ze zouden willen wegens toenemende druk in de zorg. Meestal wordt het dus in dank afgenomen als er een doula is die continue ondersteuning kan bieden. Ik neem niemands plek in en heb geen eigen agenda over de geboorte. Jullie wensen is waar het om gaat en met goede communicatie zijn we echt een mooi team om jullie te ondersteunen.

Nee, zeker niet! De druk op partners kan groot zijn. ‘We zijn hier samen voor gegaan nu moet mijn partner alle support bieden die ik nodig heb!’ Maar je partner weet bij de eerste keer ook niet precies wat te verwachten en daarnaast is het heel moeilijk de vrouw van wie je houdt door zo’n intense ervaring te zien gaan. Vaak willen partners iets ‘doen’ en voelen ze zich heel machteloos.

Goede voorbereiding kan echt helpen dat de partner ook meer kan ontspannen. De verhalen van partners die flauwvallen zijn gelukkig zeldzaam, maar deze gaan niet over ’niet tegen bloed kunnen’, maar over zo bezig zijn te zorgen voor, dat ze zichzelf vergeten. En niet eten, drinken of plassen en uitgeput zijn tegen de tijd dat de baby echt geboren wordt. Als je partner tools aangereikt krijgt en dan ook het vertrouwen heeft dat de doula in kan fluisteren welke tool op welk moment kan helpen, is er meer ontspanning voor iedereen.

Een doula moet je echt zien als een aanvulling op het geboorteteam, niet als vervanging. Ze vult de partner aan, kan deze ondersteunen of kunnen samen afwisselen met massage, rusten, (plassen of eten) mocht het langer duren. Onderzoek toont juist aan dat als er een doula bij de geboorte was, de partner vaak een actievere ondersteuningsrol inneemt en de barende vrouw positiever terugkijkt op de rol en ondersteuning van haar partner. En voor mij persoonlijke geldt dat een van de eerste vragen is, hoe de partner de geboorte het liefste ziet en met welke rolverdeling. Ik ben er voor jullie.

Gevonden wat je zocht, of heb je juist meer vragen?
Ik bel je graag om een persoonlijke afspraak te maken!