Ik bied ondersteuning zodat jullie een goede start hebben voor het hele gezin.

Doula verhalen

De geboorte van Natalia

We komen uit Rusland en bevallen in Nederland leek ons best spannend. Na de geboortecursus bij Birth in Holland waren we al wat meer gerustgesteld dat ze in Nederland echt wel een goed systeem hebben rondom de geboorte. Mijn man kan echter niet tegen bloed. En we waren in de zwangerschap al gespannen of alles wel goed was. De vele extra tripjes naar de verloskundige om gerustgesteld te worden dat alles nog steeds goed was hielpen wel.

De verloskundige gaf echter aan dat tijdens de geboorte ze echt niet voortdurend ons bij konden staan en of een doula niet iets voor ons zou zijn. Natuurlijk hadden we thuis in Rusland, maar ook op de cursus al van de doula gehoord. En dit leek ons wel fijn. Farola was na de cursus een bekend gezicht en het was zo fijn om haar al in de zwangerschap te kunnen bellen. Het was zo’n warme zomer met zo’n bolle buik, maar zodra de warmte wat minder werd, had ik ook soms wat weeën en krampen. Harde buiken noemen ze het. Maar ik dacht steeds dat de geboorte zou gaan beginnen. Farola is wel twee keer heen en weer gereden in de nacht, maar dat als ze er was het na een tijdje al bleek dat het toch niet echt doorzette. Voor ons was het zo fijn dat ze dan wel even geweest was. De verloskundige zei namelijk steeds dat het wel goed was en we terug mochten bellen als het sterker werd. De derde keer dat Farola naar ons huis kwam, was het ook zo fijn dat ze ons herinnerde even onder de douche te gaan. En dit keer ging het een stuk sneller.

We waren nog maar twee uurtjes thuis bezig en een uur in het ziekenhuis, toen de verloskundige aangaf dat ik al 5 cm ontsluiting had. In het ziekenhuis gingen we weer onder de douche en een paar uur later werd onze dochter geboren. Dat vond mijn man wel even echt heel intens en spannend. Juist om te zien dat ik hard moest werken bij het persen vond hij lastig. Maar uiteindelijk durfde hij zelfs de navelstreng door te knippen en kreeg hij de schaar als aandenken mee naar huis. We voelden ons echt in goede handen bij geboorte en dat was echt mede dankzij Farola!

Andrey en Ekatarina

De geboorte van Rover

Tot het laatste moment twijfelde ik of ik wel of niet een doula zou vragen voor bij mijn 2e bevalling.

‘Heeft het wel een toegevoegde waarde?’; ging er steeds door mijn hoofd. Pas bij 37 weken hakte ik de knoop door en nam ik contact op. Het feit dat er ook foto’s gemaakt worden en evt een verslag wordt geschreven trok mij over de streep om toch te bellen. “Dan heb ik in ieder geval dat”; dacht ik. Farola, een warme persoonlijkheid, kwam bij ons thuis en al snel raakte we over van alles aan de praat en niet alleen over de zwangerschap. De klik was er dus.

Na een doorverwijzing naar het ziekenhuis in week 39 voor een eventuele zwangerschapscholestase zoals bij de 1e zwangerschap, werd meteen Farola’s toegevoegde waarde duidelijk. Het ziekenhuis wilde mij meteen onder zijn hoede nemen vanwege eventuele ‘complicaties’ en wilde hetzelfde weekend nog gaan inleiden, als het niet spontaan zou komen in die 2 dagen. Want het rommelde al stevig die afgelopen week en ook had ik al best veel ontsluiting. Mijn hele plan om thuis te gaan bevallen, viel opeens in duigen. Ik voelde mij overrompeld door de houding van het ziekenhuis. Meteen belde ik Farola over deze kwestie en dat alles waarschijnlijk anders zou gaan lopen. Maar Farola liet zich niet zo snel van de wijs brengen en kwam meteen met andere opties en suggesties. Nog hetzelfde weekend ben ik toch thuis bevallen van een kerngezonde jongen, precies zoals ik had gehoopt.

Tijdens de bevalling kwam ze met goede tips voor houdingen en gaf ze verlichtende tegendruk tijdens de heftige weeën waardoor het beter draagbaar werd. Het was echt een mooie bevalling waar we heel warm op terug kijken en dat is zeker te danken aan Farola. De foto’s en het verslag die ook nog gemaakt zijn tijdens en na de bevalling zijn nog eens een extra bekroning. Farola heeft daarmee alle verwachtingen overtroffen door op alle punten voor mij het natuurlijke proces van een bevalling te bewaken en mij daarin te
ondersteunen.

Veel liefs, Fam. Weiss

De geboortes van Coco en Keilan

Als doula komt het niet vaak voor dat alles tegelijk komt. Vandaag was dat wel zo.

Na de gebruikelijke ochtend met ontbijt, kinderen naar school etc. Kreeg ik een berichtje van mijn cliënt die vandaag ingeleid zou worden. Ook zij deden het rustig aan met ontbijten en als ze in het ziekenhuis waren, hadden we opnieuw contact. Er is altijd iets bijzonders aan cliënten die je na de vorige geboorte opnieuw als doula vragen, maar ook meer vertrouwdheid en ontspanning tussen ons. Toen een paar uur later de inleiding ingezet werd, ben ik erheen gegaan. Met een tas vol gezond eten, want ja, je weet nooit hoe lang je dag duurt.  Na een drukpuntmassage om de boel verder te stimuleren was het fijn om haar even de ruimte te geven. Want ja soms komen weeën juist niet op als iedereen naar je zit te kijken of je al weeën hebt. Zodra de weeën wat intenser werden weer terug op de kamer en wat tegendruk geven.

Zo mooi om deze krachtige vrouw opnieuw te zien bevallen, dit keer van een dochter. De intensiteit was zeker niet minder dan de vorige keer en de aangeslagen vader kon wat geruststelling gebruiken, terwijl mama kennis maakte met hun kleine meid. Na de eerste borstvoeding en onderzoekjes keerde de rust terug in de kamer en kon ik me na het schieten van wat mooie foto’s terugtrekken. Ik beloofde hen de volgende ochtend foto’s te komen maken als de grote broers kennis met hun zusje zouden komen maken. Ik was net thuis en wilde de sleutel in het slot steken, toen ik mijn telefoon voelde trillen.

Jahoor, na een paar uur lichte krampen leek dit nu toch door te zetten en of ik naar de volgende cliënt kon vertrekken. Dankbaar dat ik echt alle tijd had gehad voor de vorige cliënt en zonder stress nu mijn kinderen een knuffel kon geven (die net op bed werden gelegd) en weer op pad kon. De voordeur stond open en als een ninja sloop ik langs de slaapkamers van de andere kinderen naar de badkamer. Daar vond ik een totaal ontspannen vrouw met weeën die intenser begonnen te worden. Ik hielp haar uit bad en naar het bed, terwijl haar partner het geboortebad begon te vullen. De pijn in haar buik was dit keer op precies dezelfde plek als de vorige keer bij geboorte van haar andere zoon, twee jaar geleden. Dus een warme hand op haar buik was genoeg, terwijl ik ondertussen de verloskundige belde. Ook bij deze ervaren vrouw leek het snel te gaan.

We zaten samen op bed terwijl het intenser werd. Daarna bracht het bad wat verlichting aan de intense weeën en in de hand van haar partner knijpen ook. De verloskundige vertelde haar dat ze lekker haar lijf mocht volgen en toegeven aan de toenemende persdrang. We waren er gewoon voor haar, terwijl zij haar zoon geboren liet worden. Mijn camera schoot wat mooie beelden, totdat ze na de geboorte van de placenta en de eerste voeding lekker op bed wilde kruipen. Met kersverse baby aan de borst lag ze lekker in haar bed terwijl wij het geboortebad opruimden. Tegen tweeën was ik thuis, klaar om de wekker te zetten voor de fotoshoot die ochtend, maar eerst even slapen en nagenieten van de warme gloed die het bijwonen van zulke mooie geboortes geeft.

Elise en Olaf, gefeliciteerd met de prachtige Coco.
Mimi en David, warm welkom voor Keilan.

Gevonden wat je zocht, of heb je juist meer vragen?
Ik bel je graag om een persoonlijke afspraak te maken!

    Video

    Wil je meer weten?

    Lees hier meer over mij