Wie ik ben

Ik ben Farola Dumont, professioneel doula. Ik ben moeder van drie geweldige kinderen en ben getrouwd met die leuke jongen die vroeger vlakbij woonde. Ik woon met mijn gezin net buiten Rotterdam. Mijn vrienden omschrijven me als warm en geduldig (hoewel mijn kinderen daar wat anders over zeggen als ze hun groente moeten eten). Ik ben dol op de zon, zeker in de zomer wanneer ik verkleed als Romein een week in het Archeon verblijf met vrienden. Als het regent vind je me, laarzen aan, met kinderen in de plassen en daarna met warme chocolademelk en een boek op de bank.

Mijn grote passie

Gezinnen bij de geboorte van een baby een goede start bieden is mijn grote passie. Ouders die tijdens zwangerschap, geboorte en de maanden erna een gebrek aan aandacht of steun ervaren, hebben daardoor regelmatig last van spanning, depressie of eenzaamheid. Het kan zijn dat je opziet tegen de bevalling en je niet helemaal gehoord of gezien voelt door de geboorteprofessionals die je begeleiden. Ook kan het zijn dat je je onzeker voelt ten aanzien van je zwangerschap of dat de kraamtijd pittiger blijkt dan je dacht.  Zeker wanneer je de eerste bent in je sociale netwerk die kinderen krijgt en iedereen om je heen een andere focus heeft, kun je je – ondanks het bijzondere van deze tijd – soms redelijk verloren voelen. Toen ik voor het eerst moeder werd in 2007, heb ikzelf ook ervaren dat je als jonge ouder niet altijd de emotionele support krijgt, die je zou willen ontvangen.

Hoe ik doula werd

Na mijn HBO-opleiding tot dramatherapeut begeleidde en coachte ik veertien jaar lang gezinnen en tieners. Ik deed in mijn werk veel psychosociale kennis en coachingvaardigheden op en had altijd de wens meer te betekenen bij het creëren van een goede start voor een gezin bij de komst van een kind. Toen ik het beroep van doula ontdekte – een ervaren vrouw die steun kon bieden tijdens zwangerschap en geboorte – viel alles op zijn plek. Ik volgde een opleiding tot geboortedoula en raakte bezeten van alles wat met zwangerschap, kersverse ouders en doula’s te maken heeft. Inmiddels run ik als gecertificeerd doula mijn eigen praktijk. Ik begeleidde aanstaande ouders bij zo’n 100 geboortes en bood aan vele cliënten extra diensten zoals begeleiding bij psychosociale problemen rond geboorte en ouderschap, de geboortecursus, fotografie van de geboortereis, zwangerschapsyoga en ontspanningsmassage voor zwangere vrouwen. Ook maak ik expats wegwijs in het Nederlandse systeem van geboortebegeleiding, samen met mijn collega’s van Birth in Holland.

Kwaliteit, betrouwbaarheid en verbinding

Kwaliteit, betrouwbaarheid en verbinding staan bij mij hoog in het vaandel, niet alleen in mijn eigen beroepspraktijk. Op verschillende manieren zet ik me in voor professionalisering van het doulavak in Nederland. Ik was voorzitter van de Nederlandse Beroepsvereniging van Doula’s (2011 – 2014) en gaf als docent met veel plezier les aan doula’s in opleiding bij de doula-opleiding in Utrecht (2012 tot 2015).

Oprichting Doula-opleiding In Bloei

In 2016 kwam een droom uit en richtte ik de Doula-opleiding In Bloei op. Deze erkende beroepsopleiding biedt basis- en vervolgopleidingen voor doula’s. Ervaren doula’s kunnen bij deze erkende beroepsopleiding hun expertise verder ontwikkelen met specialisatiecursussen en intervisie. Ik vind het fantastisch om al mijn kennis en kunde over het doulavak te kunnen delen. Samen met een geweldig team van docenten – allen ervaren doula’s – leid ik, met inmiddels vier lesgroepen per jaar, een hele nieuwe generatie professionele doula’s op.

Up to date kennis

Ik houd ontwikkelingen in de geboortezorg nauwgezet in de gaten, als hoofddocent van Doula-opleiding In Bloei. Ook door ons eigen onderwijsaanbod van bijscholingstrajecten én het contact met het gespecialiseerde docententeam, ben ik inhoudelijk goed op de hoogte van actuele onderwerpen in het doulavak. Daarnaast heb ik – als gecertificeerd doula met een beroepspraktijk – terecht de verplichting om mijn eigen kennis en kunde constant up to date te houden. Ik volg daarom ook zelf jaarlijks bijscholingen en breid mijn kennis en aanbod steeds uit. Zo ben ik naast ervaren (postpartum) doula, inmiddels ook Lomi Lomi masseuse, maak ik mooie fotobeelden tijdens de geboorte en heb ik me verder gespecialiseerd in het oplossen van problemen bij borstvoeding.

Gevonden wat je zocht, of heb je juist meer vragen?
Ik bel je graag om een persoonlijke afspraak te maken!

    Mijn samenwerkingspartner

    Ik werk samen met doula Sophie Bos. Sophie is een ervaren doula met de passie om de geboorte een bekrachtigende ervaring te laten zijn voor ouders. Die positieve start helpt ouders om samen de uitdagingen van het prille ouderschap op te pakken. Ook legt zij de geboortereis vast in beeld, als ouders dat willen.

    Sophie is mijn professionele backup voor het geval er een onvoorziene situatie ontstaat. Bijvoorbeeld wanneer ik ineens ziek word of een andere cliënt op precies hetzelfde moment bevalt. Ook tijdens de zomervakantie nemen we gezamenlijk cliënten aan. Zo kunnen we goede en professionele doula-begeleiding garanderen, op alle mogelijke momenten.

    Sophie en ik ontmoetten elkaar tijdens onze opleiding tot doula. Er ontstond en mooie vriendschap en sinds 2010 werken we actief samen. Sophie is mede-oprichter van Birth in Holland en docent bij Doula-opleiding In Bloei.