Veelgestelde vragen
Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen, staat je vraag er niet tussen? Stuur mij een e-mail!
Een doula begeleidt aanstaande ouders met praktische adviezen en emotionele steun, voor, tijdens en na de bevalling. In Nederland wordt de begeleiding van een doula steeds vaker ingezet bij zwangerschap en geboorte. En dat is niet voor niets. De continue aanwezigheid van een ervaren vertrouwenspersoon die emotionele steun geeft, heeft een positief effect.
Tijdens de zwangerschap geeft een doula aanstaande ouders goede, objectieve informatie over de geboorte. Een doula helpt jullie om helder te krijgen wat jullie belangrijk vinden, wat jullie graag zouden willen en ook wat jullie liever niet willen. Zo kan de doula jullie rust, ontspanning, zelfvertrouwen en gerichte emotionele support bieden.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een doula aan hun zijde, vaker een vlotte bevalling hebben en er positiever op terug kijken. Zo maakt een doula een groot verschil bij een life changing event. Daarvoor is niet alleen wijsheid nodig, maar ook veel vakkennis.
Een doula sluit aan bij de specifieke behoeften van de aanstaande ouders met begeleiding en coaching. Zo waakt de doula over het emotioneel welzijn van cliënten voor, tijdens en na de bevalling. Onderzoek toont aan, dat aanstaande ouders die begeleiding hebben van een doula, vaker een positieve ervaring hebben, minder verzoek doen tot pijnstilling en positiever terugkijken op ieders rol tijdens de geboorte.
Naast kennis en informatie over het geboorteproces bieden doula’s ook praktische ondersteuningshandvatten, niet alleen voor de barende ouder, maar ook voor de (geboorte)partner. Denk hierbij aan baringshoudingen en het bieden van tegendruk waardoor de weeën als minder pijnlijk ervaren worden. Ook het ondersteunen van een ademhalingsritme en het bieden van ontspanningsoefeningen en massages kan een waardevolle support zijn.
Een doula herkent angst of pijn en kan erop inspelen als jij of je partner extra support nodig heeft. Doula’s zijn bekend met de vaktermen van medisch personeel en kunnen dit in simpele bewoording voor je toelichten. Een doula biedt bovendien de continuïteit van zorg en aandacht, waar de gemiddelde zorgverlener – vanwege werkdruk of wisseldiensten – helaas vaak geen tijd voor heeft. Een doula blijft aan je zijde, wat er ook gebeurt.
Nee, zeker niet! Een doula vult jullie beiden aan en vervangt niemand. Tijdens een bevalling kan de druk op partners groot zijn. Maar veel partners weten ook niet precies wat ze kunnen verwachten, zeker bij de eerste bevalling. Ook is het soms lastig om de persoon van wie ze houden door zo’n intense ervaring te zien gaan. Vaak voelen partners zich heel machteloos.
Een doula biedt partners het zelfvertrouwen en de tools om echt tot steun te kunnen zijn. Zo ontstaat er meer ontspanning voor iedereen. Als doula waak ik daarom ook over het emotioneel en fysiek welzijn van de (geboorte)partner. Ik zorg ervoor dat de partner op tijd eet, drinkt en ontspant, zodat hij/zij niet uitgeput of onwel is, tegen de tijd dat de baby echt geboren wordt.
Wanneer er een doula bij de geboorte aanwezig is, neemt de partner vaker een actieve ondersteuningsrol aan en kijkt de barende vrouw positiever terug op die bijdrage van de partner, zo blijkt uit onderzoek. Een van mijn eerste vragen is dan ook hoe de partner de geboorte het liefste ziet en met welke rolverdeling. Ik ben er voor jullie allebei.
De begeleiding van een doula wordt steeds vaker ingezet bij zwangerschap en geboorte. In de praktijk zijn de mensen die een doula inhuren, heel divers. De meeste cliënten willen met vertrouwen de bevalling tegemoet gaan en er een bijzondere en positieve ervaring van maken. Anderen willen zo natuurlijk mogelijk bevallen en zoeken kennis over houdingen, massage en andere pijnstillende technieken. Sommige cliënten hebben een eerdere geboorte als traumatisch ervaren en willen deze keer graag extra emotionele ondersteuning. Ook zijn er aanstaande ouders die psychosociale uitdagingen hebben zoals ad(h)d of een angststoornis. De emotionele support van een doula kan dan een groot verschil maken.
Alleen jij zelf kunt bepalen of je een doula aan je zijde wil. Een doula is niet medisch noodzakelijk; je kindje zal ook zonder doula worden geboren. Het is bovendien per persoon verschillend hoe jij je het meest gesteund en gehoord voelt. Wel weten we, dat de meeste vrouwen minder interventies ondergaan, positiever terugkijken op de geboorte én de ondersteuning van hun partner beter ervaren, wanneer er tijdens de geboorte continue aandacht en begeleiding is van een doula. De meeste verloskundigen of artsen kunnen deze helaas niet bieden of garanderen. De doula blijft bij jullie om jullie te steunen en coachen tijdens het geboorteproces, hoe het ook loopt.
Een doula is een uitkomst wanneer je het prettig vindt om te werken aan voorbereiding, zelfvertrouwen, en ontspanning voorafgaand aan de bevalling, wanneer je graag continue emotionele ondersteuning zou willen bij dit belangrijke moment of wanneer je ervoor wil zorgen dat je partner meer handvatten heeft om je te steunen. Ook wanneer je geen (geboorte)partner hebt of wanneer je na een eerdere negatieve ervaring of een psychosociale gevoeligheid goede aandacht wil voor je emotionele welzijn, is een doula een uitkomst. In alle gevallen ben ik er graag voor je.
In een kennismakingsgesprek bespreken we wat ik als geboorte-doula in jouw/jullie unieke situatie kan toevoegen en kijken we of het klikt. Daarna volgen twee verdiepende gesprekken waarin we bespreken hoe jullie naar de geboorte kijken, welke emotionele vaardigheden en tools jullie zelf al hebben, hoe jullie normaal gezien met uitdagingen in het leven omgaan. We maken een persoonlijk emotioneel supportplan, waarin we vastleggen hoe je wil omgaan met je verwachtingen, met onzekerheid, angst of pijn. We bespreken alle vragen om goed voorbereid en vol vertrouwen de bevalling tegemoet te kunnen gaan. Ook bied ik handvatten voor je (geboorte)partner, ontspanningstechnieken en geef ik tips over praktische zaken.
In de periode waarin de geboorte kan plaatsvinden, sta ik dag en nacht paraat om goede support bij de geboorte te garanderen. Zodra je ondersteuning nodig hebt bij het opvangen van weeën, kom ik naar je toe. Ik zal jullie ondersteunen tijdens de geboorte, bij elke beslissing en in elke setting. Of je nu thuis, in een geboortecentrum, of ziekenhuis bevalt, in bad, met ruggenprik of (geplande) keizersnede: ik ben er voor jullie. Nadat je kindje geboren is, blijf ik nog enkele uren bij je (2 á 3 uur) en kan ik eventueel ondersteunen bij de eerste borstvoeding. Ook kan ik desgewenst jullie geboortereis vastleggen in foto’s. Na twee of drie dagen kom ik weer op bezoek om de geboorte na te bespreken. Samen kijken we terug en ik beantwoord al jullie vragen. Als je het prettig vindt kunnen we na 3 á 4 weken nog een eindgesprek voeren om te bespreken hoe het met jullie nieuwe gezin gaat.
Wil je na de geboorte meer begeleiding om je nieuwe gezin een soepele start te bieden? Dan kan ik jullie ondersteunen als postpartum-doula tot aan de eerste verjaardag van jullie kindje. Wil je onderzoeken wat ik voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op voor een oriënterend gesprek.
Ik ben een doula in hart en nieren. Ik begeleidde aanstaande ouders bij zo’n honderd geboortes en ben een gecertificeerd lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s. Ik sta voor professionaliteit, kwaliteit en verbinding. Vanuit die waarden, richtte ik ook de erkende Doula-opleiding In Bloei op.
In mijn werk als doula, staan de wensen van de aanstaande ouders centraal; alles draait om jullie emotionele welzijn en jullie behoeftes. Ik besteed daarom veel aandacht aan communicatie en verbinding. In het emotioneel ondersteuningsplan dat we samen opstellen, maken we een analyse van jouw/jullie wensen, kwaliteiten en uitdagingen. Het psychosociale aspect van de geboorte krijgt daarbij veel aandacht. Sommige aanstaande ouders hebben op dit terrein meer ondersteuning nodig dan de gemiddelde cliënt. Bijvoorbeeld wanneer er een posttraumatische stress-stoornis, adhd, autisme, een angststoornis of depressie is geconstateerd bij een of beide aanstaande ouder(s). Ik zorg ervoor dat ook deze groep ouders zich goed gesteund en gehoord voelt bij de bevalling.
Een goede doula zijn, gaat ook over goed samenwerken met alle andere zorgverleners die een rol spelen bij de geboorte. We hebben immers een gedeelde missie: een goed verloop van de geboorte en de best mogelijke uitkomst voor de cliënten. Elke geboorteprofessional heeft zijn/haar eigen rol: de verloskundige of arts heeft de eindverantwoordelijk voor de medische zorg, de kraamverzorgende of verpleegkundige assisteert en ondersteunt. Als doula’s houd ik me vooral bezig met het emotioneel welzijn van de aanstaande ouder(s).
Ik gebruik de opgebouwde band met mijn cliënt, mijn praktijkervaring, mijn psychosociale achtergrondkennis en communicatievaardigheden, om ervoor te zorgen dat ouders zich gesteund en gehoord voelen. Mijn streven is: sámen meer bereiken door goed te communiceren en elkaar te ondersteunen. Dat overstijgende doel én de heldere rolverdeling, maakt dat de samenwerking nagenoeg altijd uitstekend verloopt.
Tijdens een geboorte lopen dingen soms anders dan verwacht. Soms nemen aanstaande ouders afscheid van de vertrouwde verloskundige en wordt de zorg overgenomen door het ziekenhuis, waar diensten wisselen en gezichten onbekend zijn. Ik blijf aan de zijde van de aanstaande ouders om hen emotioneel te steunen en te coachen, ook als de geboorte een medisch karakter krijgt of er een keizersnede nodig blijkt. Ook de partner blijft mijn aandacht houden, hoe het ook loopt. Samen kijken we welke zorg, bemoediging of massagetechniek de bevalling het beste zal ondersteunen.
Het komt uiterst zelden voor dat twee van mijn cliënten precies tegelijk bevallen. Mocht de bevalling van een andere cliënt zich aandienen terwijl ik jullie bij de bevalling begeleid, dan neemt mijn geweldige achterwacht Sophie Bos de ondersteuning van de andere cliënten voor haar rekening. Sophie is een zeer ervaren doula en een prettige persoonlijkheid bovendien. Zo krijgen alle (aanstaande) ouders de aandacht die ze verdienen tijdens de bevalling.
Een postpartum-doula helpt kersverse thuis vol zelfvertrouwen de basisverzorging van de baby op zich te nemen en een goede start te maken als gezin, ook nadat de kraamzorg is vertrokken.
Tips en adviezen over slaap, voeding en dagritme helpen ouders om te ontdekken wat past bij de behoeftes van de baby en die van henzelf. Postpartum-doula’s ontzorgen ouders ook praktisch, door de ontvangst van gasten uit handen te nemen en kleine huishoudelijke taken uit te voeren. Ook bij de zorg voor tweelingen of prematuur geboren kindjes is een extra paar handen een uitkomst. Een postpartum-doula kan bovendien van grote waarde zijn voor ouders die last hebben van spanningen, postpartum-depressie of andere psychosociale problemen. Ik heb ruime ervaring als postpartum-doula en sta jullie graag bij.
Ik ben graag snel bij jullie wanneer jullie mijn begeleiding en steun nodig hebben. Ik werk daarom in een straal van 50 km rond Rotterdam. Mijn werkgebied omvat: Rotterdam, Hoek van Holland, Schiedam, Maassluis, Spijkenisse, Barendrecht, Ridderkerk, Dordrecht, Breda, Gorinchem, Gouda, Woerden, Zoetermeer, Alphen a/d Rijn, Leiden, Delft en Den Haag. Mocht je wat verder weg wonen, maar toch gebruik willen maken van mijn diensten, neem dan gerust contact op om samen de mogelijkheden te bespreken.