Wat moet je ermee?

Wie zwanger is heeft vast wel eens iets gehoord over een zwangerschapscoach, een geboortecoach of een doula. Het zijn woorden die je misschien nog niet zo veel zeggen als je net zwanger bent en toch al overspoeld wordt met goed bedoelde tips, adviezen of producten in de hele nieuwe babywereld die voor je open gaat. Misschien is de trip naar de verloskundige en/of (online) shoppen voor babyspullen wel de enige manier waarop je bezig bent met de zwangerschap en ben je nog lang niet toe aan denken over de geboorte. Want dat is precies het stuk waar deze professionals zich bij uitstek mee bezig houden.

Hoe zit dat nou met die verschillende termen?

Er zijn verschillende omschrijvingen voor hetzelfde vak. De meeste professionele vrouwen (voor zover ik weet zijn er geen mannen die dit vak uitoefenen) die zich zwangerschapscoach, geboortecoach of doula noemen hebben een opleiding tot doula gevolgd. Dat is namelijk de beroepsomschrijving van iemand die tijdens de zwangerschap, geboorte en tijd erna praktische en empathische ondersteuning biedt. Hoewel de term doula geen beschermde titel is, bestaat het als beroep inmiddels al 10 jaar in Nederland, is er een beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD)  en zijn er drie erkende opleidingen in Nederland (en diverse opleidingen in Amerika, waar doula al ruim 25 jaar een vak is).

Dus hoewel iedereen zich doula, zwangerschapscoach of geboortecoach kan noemen is het handig om na te gaan of ze daadwerkelijk adequate scholing hiervoor gevolgd hebben en lid van de beroepsvereniging zijn. Dan heb je namelijk ook een extra aanspreekpunt bij eventuele klachten en weet je dat jouw doula geschoold is, haar kennis up to date houdt en haar vak serieus neemt. Als je op zoek bent naar een doula kun je op doula.nl kijken of als je direct wilt weten of deze doula bij de Nederlandse beroepsvereniging is aangesloten, kun je ook kijken op nbvd.nl typ je postcode is en voila, vind de doula’s in jouw regio. Er zijn drie erkende doula opleidingen in Nederland, waaronder Doula Opleiding In Bloei, waar ik zelf ook les geef. 

Wat kunnen Doula’s, geboortecoaches of zwangerschapscoaches bieden?

Vanuit de opleiding krijgen Doula’s geen medisch scholing, maar zijn wel bekend met de vaktermen van medisch personeel en kunnen dit in simpele bewoording voor jou toelichten. Een doula kan je tijdens de zwangerschap ondersteunen om helder te krijgen wat jij en je partner graag willen bij de geboorte, wat jullie belangrijk vinden en ook wat jullie zeker niet willen. Ze kan helpen om een beeld te krijgen van jullie onzekerheden en waar jullie extra ondersteuning zouden kunnen gebruiken. Als je geen zwangerschapscursus volgt kan een doula je ook informeren over het proces en wat je te wachten staat. Als je voor deze informatieve voorbereiding tijdens de voorgesprekken kiest, kun je dit als zwangerschapscursus laten vormgeven (wat bij sommige verzekeraars ook betekend dat je een deel van die kosten kunt declareren) waardoor jij en je partner in je eigen huis een privé cursus ontvangen met informatie helemaal afgestemd op jullie eigen situatie. Naast dus kennis en informatie over het geboorteproces en de vaardigheden om die heel begrijpelijk over te brengen, leren doula’s ook praktische ondersteuningshandvatten. Denk hierbij aan drukpunten die pijn kunnen verlichten, diverse baringshoudingen en het bieden van tegendruk waardoor de weeën vaak als minder pijnlijk ervaren worden. Ook het ondersteunen van een ademhalingsritme en bieden van massages kunnen fijne praktische handvatten zijn. Het voordeel van een doula boven een voorbereidende cursus, is dat je iemand bij de geboorte zelf erbij hebt die kan inschatten wanneer je welke ondersteuning zou kunnen gebruiken en jou of je partner kan helpen herinneren hoe dat ook alweer precies ging. Een doula is dan ook echt een aanvulling op het geboorteteam, ze is net als de partner steeds bij je in de ruimte en vult de partner aan, kan deze ondersteunen of kunnen samen afwisselen mocht het lang duren. In tegenstelling tot de artsen en verloskundigen heeft een doula geen wisseling van dienst en komt ze vanaf het moment dat je extra ondersteuning wilt en blijft ze tot enkele uren na de geboorte. In de dagen na de geboorte komt ze kijken hoe het met je gaat en of je nog vragen hebt over de geboorte of met dingen zit en na enkele weken blik je samen nog terug op de geboorte en hoe je deze extra ondersteuning ervaren hebt.

Wat voor mensen kiezen zoal voor een doula?

Het is niet mogelijk echt een type vrouw aan te geven die voor een doula kiest. Iedereen die extra ondersteuning zou kunnen gebruiken bij de geboorte en het fijn vind als er iemand bij is die haar kan herinneren aan wensen, keuzemogelijkheden en alternatieven zoals houding, douche, massage etc, kan baat hebben bij een doula. Het idee is soms dat alleen zwangeren die alleenstaand zijn of extreem angstig zijn baat hebben bij een doula. In de praktijk zie ik echter ook zwangeren die:

-een eerdere baring hebben meegemaakt waaraan ze een aantal nare of helemaal geen fijne herinneringen hebben overgehouden.
-die voor het eerst zwanger zijn en alles uit de kast willen halen (die nemen dan ook vaak geboortefotografie af)

-die vaker in het leven een coach gebruiken, zoals een businesscoach voor hun eigen onderneming en de meerwaarde van een ervaren begeleider zien,
-die een andere moedertaal hebben dan Nederlands en hierin graag extra ondersteuning willen
-die een keizersnede in de voorgeschiedenis hebben en gelezen hebben dat het slagingspercentage van een VBAC (vaginaal bevalling na keizersnede) met continue ondersteuning hoger is,
-ie eerder een doula bij hun geboorte hadden en deze ondersteuning graag weer willen
-die nare herinneringen heeft aan ziekenhuizen en naalden of een partner die slecht tegen bloed kan en die extra ondersteuning voor zichzelf of hun partner hierin willen.
En zo gaat de lijst nog wel even door.

Hoe gaat dat dan als je besloten hebt dat je een doula wilt?

Je nodigt de doula uit voor een kennismakingsgesprek. Samen bespreek je wat je wensen zijn en of de betreffende doula kan bieden wat je wenst en bij jullie past. Voor meer info over welke vragen je aan een doula kunt stellen, klik hier.

Als de doula een match is kun je het contract wat ze zal toesturen ondertekenen en kun je nog twee voorgesprekken, ondersteuning tijdens de gehele geboorte en een of twee nagesprekken verwachten. Meer over het traject van de doula vind je in deze blog.

 

Wat nou als ik wel extra informatie en ondersteuning in de aanloop naar de geboorte wil, maar niet zit te wachten op iemand extra erbij tijdens de geboorte?

Misschien is de online-doula wat voor jou! Hier zijn allerlei cursussen te vinden, van ondersteuningstechnieken die je partner kan gebruiken bij de geboorte, ademhalingsoefeningen, een volledige online geboortecursus tot tips en filmpjes over het verzorgen van je kindje de eerste weken. Kijk hier voor meer info; www.online-doula.nl