Hoe gaat dat dan als je besloten hebt dat je een doula wilt?

Je nodigt de doula uit voor een kennismakingsgesprek. Dit doe je al zodra je besloten hebt dat je een doula wilt, ook als je nog vroeg in je zwangerschap bent. Een enkele doula heeft een kantoorruimte om af te spreken, maar de meeste doula’s komen naar jou toe zodat je niet de deur uit hoeft en je lekker op je gemak bent in je eigen omgeving. Druk bezette of erg ervaren doula’s vragen soms een onkostenvergoeding voor een kennismakingsgesprek (wat bij evt inhuren vaak verrekend wordt), verder is het gesprek meestal kosteloos. Als de doula aan huis komt is het vaak mogelijk het gesprek in de avonduren of het weekend te plannen, zeker als jij of je partner nog werken. Over het algemeen duurt het kennismakingsgesprek een uur en kun je al je vragen stellen en kijken of het klikt. (Vragen om aan een doula te stellen of bij jezelf na te gaan vind je hier.) Mocht je twijfelen kun je uiteraard meerdere doula’s op gesprek laten komen, tip om het wel bij twee of drie doula’s te houden, want in veel gevallen wordt de keus maken juist niet makkelijker als je echt veel keuze hebt. 

Twee vervolg gesprekken

Als je een doula gevonden hebt die bij je past zal die meestal nog twee vervolggesprekken met je inplannen, bij voorkeur voor de 37 weken zwangerschap. Wat er in die bijeenkomsten aan bod komt hangt er vanaf wat jouw wensen zijn. Of je meer informatie over de fysiologie wil, of je handvatten voor je partner wil, of dat je echt op angsten, om leren gaan met pijn en verwachtingen of een eerdere geboorte in wilt gaan. Indien je vroeg in de zwangerschap al een doula gevonden hebt, zullen de gesprekken wat meer uitgesmeerd zijn in tijd dan als je pas met 35 weken contact hebt (en is je keus soms wat beperkter, want ervaren en veelgevraagde doula’s hebben soms al vele maanden vooruit de agenda vol staan). Als je fysieke ondersteuning zoals tegendruk en massage prettig vind, zal de doula in de voorgesprekken ook vaak hierin iets aanbieden als je dat prettig vind, zoals een rug of voetmassage. Of dit voordoen en ondertussen aan je partner aanleren.

De geboorte

Vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis bevallen en tussen de 37 en 42 weken worden de meeste kindjes geboren (bij een eerste kindje zie je dit vaker in de 41e week, maar alles vanaf 37 weken is het kindje in principe voldoende ontwikkeld om gezond geboren te worden zonder de noodzaak voor medisch ingrijpen) dit is dus de periode dat een doula zich volledig beschikbaar stel om op elk gewenst moment naar je toe te komen en bij de geboorte te ondersteunen. Indien er in de weken rond de uitgerekende datum evenementen zijn waardoor de doula mogelijk niet aanwezig kan zijn (zoals rond vakantietijd, een geplande operatie, weekendje weg etc), zal ze ook de optie geven haar achterwacht te ontmoeten. Doula’s proberen volledige aanwezigheid te garanderen, maar hebben meerdere klanten per maand (meestal maximaal 3-4 maar we moeten ook eten) en veelal een gezin, dus soms gebeuren er dingen waardoor het inschakelen van een achterwacht nodig is. Ze zal echter altijd zorgen dat er een collega beschikbaar is om te zorgen dat jij de ondersteuning krijgt die je wenst, verdient en waar je voor betaald.

Zodra je vliezen breken, je weeën krijgt of het flink begint te rommelen houd je jouw doula op de hoogte, zodat ze voorbereidingen kan treffen om naar je toe te komen zodra je echt ondersteuning nodig hebt. Wanneer duidelijk is dat de geboorte echt begonnen is en je ondersteuning wil, komt jullie doula naar je toe en blijft bij je tot enkele (2-3) uren nadat je kindje geboren is. Of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, in bad of met ruggenprik of geplande keizersnede, jouw doula zal jou steunen in welke beslissing je ook maakt. En het grote voordeel van een doula is dat ze zelfstandig werkt en alleen in dienst is van jou en je partner. Het maakt dus niet uit waar je bevalt of als je halverwege van geboorteplek wisselt, je doula ondersteunt je waar je dan ook gaat bevallen.

 

Natraject

Sommige doula’s hebben bijscholing gehad om in dat eerste uur al te ondersteunen bij de eerste borstvoeding, andere zullen dat stukje ondersteuning aan het medisch personeel overlaten. Hoe dan ook is de doula er nog even om je bij te staan bij de geboorte van de placenta en door eventueel hechtingen met je mee te ademen. In de eerste dagen komt ze ergens even langs om te zien hoe het met jullie gaat en of er vragen zijn over hoe het een ander verlopen is bij de geboorte. Ook kun je af en toe een berichtje verwachten met de vraag hoe het gaat. Na 4-6 weken komt ze voor een afrondend gesprek. Dit is bedoelt om bij te dragen aan de verwerking en tevens feedback te krijgen op haar ondersteuning. Dit is het moment om haar te bedanken voor de begeleiding, eventuele gemiste kansen en mogelijke ontevredenheid op tafel te leggen. Mocht je gemerkt hebben dat je na het vertrek van de kraamzorg sommige dingen in de verzorging van je kindje best lastig vind, kun je ook hier de optie van de post partum doula bespreken. Indien ze zelf deze dienst niet verleent kan ze je vast doorverwijzen naar een collega die deze ondersteuning wel biedt. Meer over de post partum doula komt op een volgende blog!